+32 (0)496 53 24 81

3-fases-van-een-leiderschapscoachingstraject-Cenzes-managementacademy

3 fases van een leiderschapscoachingstraject. Hervind je passie en… maak muziek!

Iedereen is anders en de problemen, vragen en doelstellingen verschillen van persoon tot persoon.

Daarom is ook elk individueel coachingstraject op maat gemaakt. Toch doorlopen individuele trajecten vaak drie grote fases: vaardigheden trainen, problemen aanpakken & doelen realiseren, en… muziek maken!

Fase 1: train je vaardigheden

Op een gewone werkdag word je geconfronteerd met stress, frustraties, blijheid, enthousiasme, verveling,… van jezelf én van anderen. Om ervoor te zorgen dat die emoties geen energielek vormen, boosten we in de eerste fase je communicatievaardigheden:

– Via oefeningen leer je beter focussen en anderen op een neutrale manier aandacht geven. Dit brengt rust, het laat je herademen en zorgt voor de nodige vertraging om aan introspectie te doen.
– Je krijgt zicht op je emotionele wereld en leert omgaan met de emoties van anderen.

– Je leert oordeelloos luisteren en dan pas ageren, in plaats van impulsief te re-ageren.

– Je leert op een gestructureerde wijze problemen analyseren, een methodiek die zowel individueel als in groep toepasbaar is.

3-fases-van-leiderschapscoachingstraject-Cenzes-managementacademy

Fase 2: vervang problemen door doelen

In deze fase pakken we jouw energievreters aan en brengen we orde in de chaos. Je past de geleerde vaardigheden uit fase één toe om komaf te maken met je vragen en werkpunten. Vervolgens zoem je in op de doelen die je wilt realiseren en concretiseer je die.

Uiteraard blijft de coach aan je zijde. We wisselen zelfs regelmatig van positie. Zo leer je om de coachingsmethodieken onder de knie te krijgen (je leert ook aan zelfcoaching doen, een gezond alternatief voor piekeren). Gaandeweg groeit je coachende leiderschapshouding zodat je er steeds op kan terugvallen.

Fase 3: maak muziek

Net zoals een dirigent die opgaat in de muziek en anderen in zijn enthousiasme meeneemt, zet jij de toon voor jouw leven. Je vindt je passie terug, het vuur dat jou dingen laat doen én anderen rondom jou engageert.

Als coach blijf ik jouw compagnon de route, maar jij zit aan het stuur. We spreken op regelmatige basis af om de geleerde methodieken te onderhouden. Zo blijf je je bewust van je valkuilen en kan je tijdig ingrijpen als je waarschuwingslampjes knipperen.

Overweeg je een executive coach in te schakelen? Alles begint bij een verkennend gesprek. Het kost niets, behalve wat van jouw tijd.